![](/media/lib/111/n-ultracienkieogniwo-8198fa4c61078e2167674e19073750d0.jpg)
Ultracienkie ogniwa słoneczne
11 kwietnia 2012, 19:17Uczeni z Austrii i Japonii stworzyli ogniwa słoneczne o grubości 1,9 mikrometra. To dziesięciokrotnie mniej niż najcieńsze dostępne obecnie urządzenia tego typu. Niezwykle lekkie, cienkie i elastyczne ogniwa mogą zostać użyte tam, gdzie dotychczas ich zastosowanie nie było możliwe.
![](/media/lib/161/n-chmury-d4a7385e5a8169ed26dd267c1385226d.jpg)
Najlżejszy materiał świata
17 maja 2013, 13:01Naukowcy z University of Zhejiang uzyskali aerożel węglowy o gęstości 0,16 mg/cm3. Chwalą się, że to najlżejszy materiał na świecie.
![](/media/lib/199/n-firefly-dbed8831e456448c14a02e4ca579988d.jpg)
Kolejna firma inwestuje w loty w kosmos
9 lipca 2014, 16:07Do wyścigu kosmicznego dołącza kolejna prywatna firma. FireFly Space Systems z Teksasu zaprezentowała projekt pojazdu FireFly Alpha. To rakieta, która ma tanim kosztem wynosić na orbitę lekkie satelity.
![](/media/lib/91/n-witamina-e-ae602736a1748c025fb522f5b0879710.jpg)
Wysoki cholesterol zatrzymuje witaminę E w krwiobiegu
13 marca 2015, 14:01Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów zatrzymuje witaminę E w krwiobiegu i nie pozwala jej dotrzeć do tkanek. Oznacza to, że samo oznaczanie poziomu witaminy E we krwi nie wystarczy, by stwierdzić, czy ktoś cierpi na jej niedobór, czy nie.
![](/media/lib/105/n-niedzwiedzie-efd63ed3ef6350aa30291aa17e409764.jpg)
Mikrobiom niedźwiedzi ułatwia hibernację
5 lutego 2016, 14:09Zmiany w mikrobiomie pomagają niedźwiedziom brunatnym hibernować.
![](/media/lib/123/n-lemoniada-437cdf079b5114de495ed3240cc71129.jpg)
Słodzik czy cukier? Dla ogólnego spożycia kalorii to nie ma znaczenia...
20 grudnia 2016, 14:46Czy, by zachować smukłą sylwetkę, lepiej pić napoje ze słodzikami, czy cukrem? Wyniki eksperymentów są co najmniej zaskakujące...
![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.
![](/media/lib/96/n-zuckerberg-96b26eee0b008b5ab7f0f706d109f402.jpg)
Facebook wypuści własną kryptowalutę
19 czerwca 2019, 11:21Facebook ma zamiar wydać kryptowalutę o nazwie Libra. Firma chce dzięki niej rozszerzyć swoją działalność poza serwisy społecznościowe i wejść na rynek handlu i płatności.
![](/media/lib/416/n-smartwatch-68af6c6761ee174c5576ddb7abf68cca.jpg)
Monitorując poziom leku w pocie, smartwatch pozwala spersonalizować leczenie
10 sierpnia 2020, 11:11Amerykańscy naukowcy opracowali smartwatch, który w czasie rzeczywistym monitoruje poziom leku, w tym wypadku paracetamolu, w pocie. Specjaliści przekonują, że tę ubieralną technologię można wykorzystać do spersonalizowania leczenia: do wyboru idealnego leku czy dawki/czasowania zażywania.
![](/media/lib/523/n-seniorzy-c1005f0b0748c2708e91656c9e167d78.jpg)
Powstaje pierwszy w Polsce kwestionariusz do oceny ryzyka żywieniowego seniorów
17 października 2022, 10:31Dr inż. Robert Gajda z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) pracuje nad pierwszym w Polsce kwestionariuszem do oceny ryzyka żywieniowego seniorów. Jak poinformowała uczelnia, badania będą prowadzone we współpracy z Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego.